Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tatar z łososia z ogórkiem - Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Kroimy ogórek w drobną, zgrabną kostkę i wrzucamy na sitko. Solimy i odstawiamy do odwodnienia na 15 minut.
Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy rybę w równie drobną kostkę, co ogórek. Wkładamy do miski, lekko solimy i - pardon - pieprzymy, wciskamy sok z połowy limetki i dodajemy skąpą łyżkę oliwy. Mieszamy.
Śmietanę wkładamy do drugiej miski, dodajemy bardzo starannie osączony ogórek i ciut soku z drugiej połowy limetki. Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do ogórka ze śmietaną i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.
Na talerzu kładziemy stalowy pierścień o średnicy 6-8 cm. Wewnątrz pierścienia ugniatamy 1/4 łososia, na łososia nakładamy 1/4 ogórka ze śmietaną, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Zdejmujemy pierścień, wycieramy i powtarzamy cały proces na kolejnych 3 talerzach.
Ozdabiamy każdą porcję listkami koperku i natychmiast podajemy, z grzankami melba (Grzanki Melba).
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Tatar z łososia z ogórkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |