To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: kilka słoików
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej) - Opis przyrzÄ…dzania:
Ocet wlewamy do nierdzewnego garnka. Dodajemy cukier, goździki i cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Jeśli są małe, kroimy pionowo na pół - najlepiej przecinając przez ogonek, to bardzo ładnie wygląda - i wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli gruszki są spore, kroimy je w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Najszybciej, jak się da, w miarę obierania owoców, wrzucamy je do wrzącego syropu octowego.
Gotujemy, aż gruszki zmiękną, trzeba jednak pamiętać, żeby ich nie przegotować!
Gruszki przekładamy do wysterylizowanych słoików i zalewamy wrzącym syropem, z którego usunęliśmy goździki i cynamon.
Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem, a kiedy wystygną, wycieramy i naklejamy nalepki.
Trzymamy w suchym i ciemnym miejscu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |