Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 słoik
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Marynowane kapary - Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na maleńkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie przezroczysta (jakieś 15 minut).
Dodajemy czosnek, smażymy chwilkę, po czym zwiększamy ogień i smażymy, aż cebula z czosnkiem zaczną się rumienić.
Teraz dodajemy cukier i smażymy, aż się rozpuści, a cebula skarmelizuje, czyli kolejne 10-15 minut.
Do cebuli wrzucamy kapary i wlewamy ocet. Zagotowujemy i gotujemy, aż sos się zredukuje i zęstnieje.
W tym czasie sterylizujemy słoik i pokrywkę.
Gorące kapary wraz z sosem wlewamy do słoika, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Kiedy wystygną, słoik odwracamy i naklejamy naklejkę.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Marynowane kapary: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |