Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: kilka słoików
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Marynata z pomarańczy - Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Odcinamy końce, a owoce kroimy w poprzek na równe plastry grubości pół centymetra. Wkładamy plastry pomarańczy do rondla, wlewamy tyle wody, żeby zakryła owoce i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i gotujemy owoce przez 3 kwadranse - skórka powinna być miękka.
Ugotowane pomarańcze starannie odcedzamy.
Płyn od gotowania wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cynamon, gałkę i goździki. Stawiamy znów na ogniu i zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zwiększamy ogień i gotujemy syrop przez 10 minut.
Do wrzącego syropu wkładamy po kilka plastrów pomarańczy na raz i smażymy, aż skórka będzie przezroczysta.
W tak zwanym międzyczasie sterylizujemy kilka słoików.
Usmażone plastry pomarańczy układamy dość ściśle w słoikach.
Syrop gotujemy jeszcze chwilę, aż trochę się zredukuje, po czym odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, cedzimy go przez sitko i zalewamy pomarańcze w słoikach.
Słoiki zakręcamy, naklejamy naklejki i odstawiamy na kilka tygodni, żeby marynata dojrzała.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Marynata z pomarańczy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |