W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata z pomarańczy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Marynata z pomarańczy

Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 niezbyt dużych pomaraÅ„czy
  • 400 g cukru
  • 2 szklanki (pół litra) biaÅ‚ego octu winnego
  • 2 kawaÅ‚ki kory cynamonowej
  • 1/2 gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • 12 goździków

Marynata z pomarańczy - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Odcinamy końce, a owoce kroimy w poprzek na równe plastry grubości pół centymetra. Wkładamy plastry pomarańczy do rondla, wlewamy tyle wody, żeby zakryła owoce i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i gotujemy owoce przez 3 kwadranse - skórka powinna być miękka.
Ugotowane pomarańcze starannie odcedzamy.
Płyn od gotowania wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cynamon, gałkę i goździki. Stawiamy znów na ogniu i zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zwiększamy ogień i gotujemy syrop przez 10 minut.
Do wrzącego syropu wkładamy po kilka plastrów pomarańczy na raz i smażymy, aż skórka będzie przezroczysta.
W tak zwanym międzyczasie sterylizujemy kilka słoików.
Usmażone plastry pomarańczy układamy dość ściśle w słoikach.
Syrop gotujemy jeszcze chwilę, aż trochę się zredukuje, po czym odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, cedzimy go przez sitko i zalewamy pomarańcze w słoikach.
Słoiki zakręcamy, naklejamy naklejki i odstawiamy na kilka tygodni, żeby marynata dojrzała.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Marynata z pomarańczy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Marynata z pomarańczy przepisy:

  • PomaraÅ„cze w waniliowej marynacie
    Sałatka z pomarańczy, tym razem z wanilią. Doskonały dodatek do kremów i ciast, zwłaszcza tych o nieco egzotycznej proweniencji.
  • PolÄ™dwiczki wieprzowe z pomaraÅ„czami i miodem
    Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to *!*2610*!* też byłyby niezłe...
  • Chutney pomaraÅ„czowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.
  • Marynata wÄ™gierska
    Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.
  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: