Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: kilka słoików
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klasyczna konfitura z moreli - Opis przyrzÄ…dzania:
Morele myjemy i osuszamy. Każdy owoc kroimy na pół, idąc za naturalną linią podziału. Wyjmujemy pestki, ale kilka z nich zostawiamy (dodadzą konfiturom aromatu).
Morele wkładamy do garnka (najlepiej specjalnego do konfitur), wsypujemy cukier, mieszamy, po czym polewamy sokiem z cytryny.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do garnka. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie wyławiamy owoce z garnka (łyżką cedzakową) i wkładamy do miski. Syrop zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Wkładamy morele z powrotem do garnka ze zredukowanym syropem i znów zagotowujemy. Gotujemy - choć o konfiturach zazwyczaj mówi się "smażymy" - przez 10 minut, często mieszając. Wyjmujemy strąk wanilii, wydłubujemy nożem ze środka pestki i wkładamy je z powrotem do owoców, zaś pusty strąk wyrzucamy.
W tak zwanym międzyczasie tłuczemy odłożone pestki i wyjmujemy ze środka "migdałki". Gotujemy je kilka sekund we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy brązową skórkę.
Gotową konfiturę przekładamy do wysterylizowanych słoików, do każdego wkładamy jeden "migdałek" i zakręcamy. Odwracamy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.
SÅ‚oiki wycieramy i naklejamy odpowiednie naklejki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Klasyczna konfitura z moreli: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna