Danie jesienne, wegetariańskie i solidne, choć nieco typu "przegląd lodówki". Poza tym - jeśli nie liczyć sera, śmietanki, jajka i masła - całkiem zdrowe. Jeśli trafiłyby się prawdziwe leśne grzyby, to canneloni można podać i gościom. Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej papryki.
Przepis na Canneloni z grzybami i cukiniÄ… >>
Danie w stylu fusion, przyprawione dalekowschodnio. Do tuńczyka podajemy paksoi (bok choy) ugotowane na parze i "Tajski" majonez.
Przepis na Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim >>
Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
Przepis na Tajska sałatka z zielonych warzyw >>
To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
Przepis na Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej) >>
Bardziej pomysł, niż przepis - prościuteńki, ale bardzo elegancki deser z dojrzałych gruszek skropionych gruszkówką.
Przepis na Gruszki z czekoladÄ… >>
Kruche ciasto na bogato - masło, żółtka, cukier... Pyszne.
Przepis na Kruche ciasto z żółtkami (słodkie) >>
Majonezowy, zielony sos - doskonały do jajek na twardo i sałatki ziemniaczanej,
Przepis na Sos szczypiorkowy do sałatek >>
Wariacja na temat tagliaty - grillowanej toskańskiej wołowiny. Wołową polędwicę smażymy, kroimy w plastry i podajemy na rukoli, posypując orzeszkami piniowymi i serem. Jeśli komuś mało, niech ugotuje do tego kilka małych, młodych kartofelków.
Przepis na Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli >>
Doskonały dodatek właściwie do wszystkiego - od sałatek przez rybę do mięsa.
Przepis na Czosnkowa bułka >>
Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
Przepis na Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |