W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czosnkowa bułka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Czosnkowa bułka

Doskonały dodatek właściwie do wszystkiego - od sałatek przez rybę do mięsa.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • bułka paryska lub gruba bagietka
  • 100 g żółtego sera (mogą być resztki)
  • 4-6 dużych ząbków czosnku
  • 100 g miękkiego masła

Czosnkowa bułka - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bułkę kroimy na kromki, ale nie przecinając spodu bułki (po pokrojeniu ma się wszystko razem trzymać).
Żółty ser ucieramy na tarce.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodając szczyptę soli.
Masło ukręcamy z czosnkiem i startym serem, solimy wedle potrzeby.
Pastą smarujemy co drugą kromkę (dzięki temu po upieczeniu łatwo będzie odkroić porcje, bo masło z serem skleją po dwie kromki, a nie wszystko razem). Bułkę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na jakiś kwadrans - trzeba odwinąć kawałek folii i zobaczyć, czy bułka już gorąca, a ser roztopiony. Można zresztą trzymać w piecu dłużej, a będzie chrupka i przyrumieniona.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czosnkowa bułka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: