W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki z czekoladą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Gruszki z czekoladą

Bardziej pomysł, niż przepis - prościuteńki, ale bardzo elegancki deser z dojrzałych gruszek skropionych gruszkówką.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzałe (ale nie miękkie) gruszki
  • kieliszek gruszkówki (wódki pędzonej z gruszek - najlepiej alzackiej)
  • 50 g dobrej ciemnej czekolady
  • cynamon mielony

Gruszki z czekoladą - Opis przyrządzania:

Gruszki myjemy i wycieramy. Przy pomocy mandoliny tniemy owoce w cienkie plasterki: najpierw z jednej strony, aż dojdziemy do gniazda nasiennego, potem tak samo z drugiej (resztę gruszek zjadamy).
Plastry gruszek układamy ładnie na talerzach i skrapiamy gruszkówką.
Nożykiem do obierania warzyw tniemy czekoladę w cienkie płatki, którymi posypujemy gruszki.
Oprószamy mielonym cynamonem - najlepiej prosto z młynka - i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki z czekoladą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: