Danie w stylu fusion, przyprawione dalekowschodnio. Do tuńczyka podajemy paksoi (bok choy) ugotowane na parze i "Tajski" majonez.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim - Opis przyrządzania:
Paksoi (bok choy) obieramy z zewnętrznych liści i przycinamy podstawę. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Wkładamy do koszyka do gotowania na parze, koszyk stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzątku i stawiamy na ogniu. Przykrywamy i gotujemy paksoi mniej więcej 20 minut, czyli tyle, ile zajmie nam przygotowanie ryby.
Pieprz syczuański, zwykły i łyżkę grubej soli wsypujemy na ciężką patelnię i prażymy, aż pieprz zacznie intensywnie pachnieć. Zsypujemy z patelni, studzimy i mielimy w młynku do przypraw.
Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy steki i smażymy je po 2 minuty z każdej strony, jeśli są grube, zaś minutę-półtorej, jeśli cienkie - tuńczyk powinien być w środku surowy.
Limetki myjemy, z jednej wyciskamy sok, a drugą kroimy w ćwiartki.
Tuńczyka osączamy z tłuszczu, kładziemy na ogrzanych talerzach. Obok każdej porcji kładziemy połówkę paksoi, skrapiamy warzywo sokiem z limetki, olejem sezamowym i sosem sojowym. Obok kładziemy ćwiartki limetek, zaś "Tajski" majonez podajemy osobno, w miseczkach.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |