W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim

Danie w stylu fusion, przyprawione dalekowschodnio. Do tuńczyka podajemy paksoi (bok choy) ugotowane na parze i "Tajski" majonez.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ładne główki paksoi (bok choy)
  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
  • 4 steki z tuńczyka
  • 1/2 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 limetki
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • "Tajski" majonez

Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim - Opis przyrządzania:

Paksoi (bok choy) obieramy z zewnętrznych liści i przycinamy podstawę. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Wkładamy do koszyka do gotowania na parze, koszyk stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzątku i stawiamy na ogniu. Przykrywamy i gotujemy paksoi mniej więcej 20 minut, czyli tyle, ile zajmie nam przygotowanie ryby.
Pieprz syczuański, zwykły i łyżkę grubej soli wsypujemy na ciężką patelnię i prażymy, aż pieprz zacznie intensywnie pachnieć. Zsypujemy z patelni, studzimy i mielimy w młynku do przypraw.
Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy steki i smażymy je po 2 minuty z każdej strony, jeśli są grube, zaś minutę-półtorej, jeśli cienkie - tuńczyk powinien być w środku surowy.
Limetki myjemy, z jednej wyciskamy sok, a drugą kroimy w ćwiartki.
Tuńczyka osączamy z tłuszczu, kładziemy na ogrzanych talerzach. Obok każdej porcji kładziemy połówkę paksoi, skrapiamy warzywo sokiem z limetki, olejem sezamowym i sosem sojowym. Obok kładziemy ćwiartki limetek, zaś "Tajski" majonez podajemy osobno, w miseczkach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim przepisy:

  • Cztery skarby z patelni Cztery skarby z patelni
    Wegetariańskie (a nawet wegańskie!) danie, zgodne z kulinarnymi upodobaniami Chińczyków – każde element, każdy z czterech tytułowych „skarbów”, wnosi w całość swój odrębny smak, kolor i konsystencję, tworząc w rezultacie dzieło pełne idealnej harmonii.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!
  • Steki z tuńczyka z ogórkiem
    Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.
  • Paksoi (czyli bok choy) z syropem klonowym Paksoi (czyli bok choy) z syropem klonowym
    W moich ekologicznych warzywkach pojawia się - z uporem maniaka - chińska kapusta, czyli paksoi (taka nazwa przyszła do nas z Niemiec wraz z pierwszymi egzotycznymi przepisami ponad 20 lat temu), czyli z angielska bok choy. Najwyraźniej znosi ona dobrze naturalną uprawę, ja jednak powoli się nią nudzę i muszę szukać coraz to nowych przepisów. Może ten się nada?
  • Falafel smażony z warzywami
    Danie nieco w stylu fusion - warzywa smażymy w woku, metodą stir-fry, a potem podajemy je ze śródziemnomorskim falafelem (falaflem?), jogurtem i kolendrą. Świetne i nowoczesne danie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: