Majonezowy, zielony sos - doskonały do jajek na twardo i sałatki ziemniaczanej,
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 1/2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos szczypiorkowy do sałatek - Opis przyrządzania:
Szczypiorek myjemy i starannie osuszamy, po czym drobno siekamy.
Do blendera lub malaksera wbijamy jedno jajko i żółtko z drugiego (jajka przed użyciem należy wyszorować w gorącej wodzie i osuszyć). Lekko solimy i miksujemy.
Przy pracującym silniku zaczynamy wlewać olej - cienkim strumyczkiem. Sos powinien zacząć gęstnieć.
Kiedy wlejemy już cały olej i sos zgęstnieje, silnik wyłączamy. Do sosu dodajemy ocet, musztardę i 3/4 szczypiorku.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, miksujemy raz jeszcze, aż wszystko się razem wymiesza.
Dodajemy resztę szczypiorku, mieszamy już ręcznie i do chwili podania przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos szczypiorkowy do sałatek: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |