W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos szczypiorkowy do sałatek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos szczypiorkowy do sałatek

Sos szczypiorkowy do sałatek

Majonezowy, zielony sos - doskonały do jajek na twardo i sałatki ziemniaczanej,

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • łyżka białego octu winnego
  • czubata łyżka ulubionej musztardy (ale nie słodkiej!)

Sos szczypiorkowy do sałatek - Opis przyrządzania:

Szczypiorek myjemy i starannie osuszamy, po czym drobno siekamy.
Do blendera lub malaksera wbijamy jedno jajko i żółtko z drugiego (jajka przed użyciem należy wyszorować w gorącej wodzie i osuszyć). Lekko solimy i miksujemy.
Przy pracującym silniku zaczynamy wlewać olej - cienkim strumyczkiem. Sos powinien zacząć gęstnieć.
Kiedy wlejemy już cały olej i sos zgęstnieje, silnik wyłączamy. Do sosu dodajemy ocet, musztardę i 3/4 szczypiorku.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, miksujemy raz jeszcze, aż wszystko się razem wymiesza.
Dodajemy resztę szczypiorku, mieszamy już ręcznie i do chwili podania przechowujemy pod przykryciem w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos szczypiorkowy do sałatek: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sos szczypiorkowy do sałatek przepisy:

  • Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry)
    Wytworna zupa, znakomita na początek świątecznego obiadu - wyrafinowana, lekka i nie zapycha!
  • Jajka faszerowane po polsku Jajka faszerowane po polsku
    Tylko w polskiej kuchni spotkałam się z takim daniem: jajka na twardo posiekane z ziołami nakłada się z powrotem do skorupek i odsmaża na maśle. Coś pysznego!
  • Puchaty omlet z parmezanem
    Świetna samotna kolacja przed telewizorem (noża nie trzeba). Czasem trzeba coś zrobić tylko dla siebie...
  • Jajecznica ze smardzami
    Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).


Podziel się linkiem:




Komentarze: