W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli

Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli

Wariacja na temat tagliaty - grillowanej toskańskiej wołowiny. Wołową polędwicę smażymy, kroimy w plastry i podajemy na rukoli, posypując orzeszkami piniowymi i serem. Jeśli komuś mało, niech ugotuje do tego kilka małych, młodych kartofelków.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej z cieńszego końca
  • oliwa z oliwek
  • garść orzeszków piniowych
  • 2 szalotki
  • 4 garści rukoli
  • cytryna
  • 100 g świeżego parmezanu w kawałku

Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli - Opis przyrządzania:

Mięso czyścimy z resztek błon i ścięgien, myjemy i osuszamy. Smarujemy ze wszystkich stron oliwą i tuż przed smażeniem solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.
Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy orzeszki piniowe i prażymy, mieszając, aż orzeszki ładnie się zarumienią. Zsypujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
Rukolę płuczemy i osuszamy, po czym rozkładamy na 4 talerzach. Posypujemy szalotkami, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, lekko solimy.
Patelnię (tę po orzeszkach) stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy polędwicę i smażymy po 5-8 minut z każdej strony (ja lubię krwistą, ale inni niekoniecznie...). Usmażone mięso zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 10 minut.
W tym czasie ścieramy parmezan na cienkie płatki - przy pomocy tzw. mandoliny lub nożykiem do obierania warzyw.
"Odpoczęte" mięso kroimy w plastry, układamy na rukoli, posypujemy płatkami sera i orzeszkami piniowymi.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli przepisy:

  • Najszybszy schab świata
    To właśnie jest fast food - a w każdym razie taki powinien być...
  • Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym
    Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
  • Crostini z jabłkiem
    Szybka i smaczna przekąska, powstała na przecięciu rozmaitych szlaków kulinarnych Europy.
  • Błyskawiczna cukinia
    Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...
  • Sycylijska sałatka ze świeżym tuńczykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.


Podziel się linkiem:




Komentarze: