W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem

Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kawaÅ‚ki polÄ™dwiczki cielÄ™cej(każdy o wadze mniej wiÄ™cej 200 g)
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • Å‚yżka oleju sÅ‚onecznikowego
  • spora szalotka
  • 150 ml (trochÄ™ ponad pół szklanki) wywaru z cielÄ™ciny (ale może też być woÅ‚owy lub warzywny)
  • kawaÅ‚ek kory cynamonowej
  • 250 ml (szklanka) kremowej Å›mietanki
  • Å‚yżeczka mielonego cynamonu

Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien, solimy oraz - pardon - pieprzymy, i to ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wkładamy mięso i smażymy na sporym ogniu na rumiano. Przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej kwadrans.
W tak zwanym międzyczasie obieramy szalotkę i drobno ją siekamy. Wrzucamy na tłuszcz po cielęcinie i podduszamy na małym ogniu, aż zmięknie (kilka minut). Wlewamy wywar i wrzucamy cynamon (ten w lasce). Zagotowujemy, mieszając i odskrobując resztki mięsa z dna patelni. Gotujemy sos na sporym ogniu, aż trochę się zredukuje, po czym wlewamy śmietankę i dodajemy mielony cynamon. Gotujemy, aż sos zgęstnieje - pilnujemy, żeby nie przypalić.
Upieczoną cielęcinę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Po tym czasie mięso kroimy w plastry i układamy na podgrzanych talerzach. Sos od pieczenia wlewamy do sosu śmietanowego i przelewamy przez sitko.
Polewamy sosem mięso i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: