To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka "przedzimowa" - Opis przyrządzania:
Buraczek obieramy ze skórki i kroimy w ładną kostkę.
Rzodkiewki pozbawiamy ogonków i liści, starannie myjemy i kroimy w plasterki.
Sałatę myjemy i osuszamy.
Granat ostrożnie kroimy na pół i wydłubujemy pestki - wymaga to nieco zachodu, ale da się zrobić, no i możemy trochę podjadać...
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Orzechy grubo siekamy, zaÅ› Å‚ososia kroimy w cienkie paseczki.
Teraz robimy sos: mieszamy razem oba rodzaje oleju (rzepakowy i oliwę), sok z cytryny i miód. Dodajemy ciut soli i sporo pieprzu do smaku i dobrze ukręcamy na gładki sos.
Na 4 talerzach (lub jednym dużym) układamy ładnie wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem.
Podajemy nie zwlekajÄ…c, bo inaczej buraczek zabarwi nam wszystko na... buraczkowo!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Sałatka "przedzimowa": do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |