W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka "przedzimowa"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka "przedzimowa"

To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ugotowany burak
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 garści listków sałaty (np. roszponki lub rukoli)
  • ładny owoc granatu
  • 2 kiwi
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu

Sałatka "przedzimowa" - Opis przyrządzania:

Buraczek obieramy ze skórki i kroimy w ładną kostkę.
Rzodkiewki pozbawiamy ogonków i liści, starannie myjemy i kroimy w plasterki.
Sałatę myjemy i osuszamy.
Granat ostrożnie kroimy na pół i wydłubujemy pestki - wymaga to nieco zachodu, ale da się zrobić, no i możemy trochę podjadać...
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Orzechy grubo siekamy, zaś łososia kroimy w cienkie paseczki.
Teraz robimy sos: mieszamy razem oba rodzaje oleju (rzepakowy i oliwę), sok z cytryny i miód. Dodajemy ciut soli i sporo pieprzu do smaku i dobrze ukręcamy na gładki sos.
Na 4 talerzach (lub jednym dużym) układamy ładnie wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem.
Podajemy nie zwlekając, bo inaczej buraczek zabarwi nam wszystko na... buraczkowo!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka "przedzimowa": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sałatka "przedzimowa" przepisy:

  • "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków
    Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
  • Ni to sałatka, ni to dressing
    Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
  • Sałatka z brokułów i kiełków sojowych
    W moich warzywkach dość często pojawiają się kiełki sojowe - najwyraźniej łatwo je wyhodować, nawet w warunkach bio. Chyba nie sądzicie, że Dzieci albo Mąż jadają kiełki? Staram się więc uprzyjemnić sobie zdrowotne żywienie, a to jest właśnie jeden z przykładów (brokułów zresztą też nie chcą jeść...).
  • Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu
    W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
  • Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem
    Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: