W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa szpinakowa z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa szpinakowa z czosnkiem

Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • mała marchewka
  • średnia cebula
  • główka czosnku
  • 4 szklanki (1 litr) domowego rosołu z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyzki zwykłej mąki
  • 3/4 szklanki kremowej śmietanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa do smaku

Zupa szpinakowa z czosnkiem - Opis przyrządzania:

Szpinak płuczemy w kilku wodach, starannie wymywając resztki piasku spomiędzy liści. Odrywamy ogonki, otrząsamy z wody na durszlaku, po czym grubo siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce.
Cebulę obieramy i siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Do sporego garnka wkładamy szpinak i marchewkę, dolewamy rosół i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy warzywa przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, aż cebula będzie miękka i przezroczysta (około 10 minut).
Wsypujemy mąkę i smażymy dalej, cały czas mieszając, przez kolejne 3 minuty.
Do cebuli z mąką dolewamy kilka łyżek rosołu, mieszamy, po czym mieszamy wszystko razem - to znaczy szpinakowy rosół z cebulowo-czosnkową zasmażką.
Miksujemy zupę w blenderze (lub ręcznie, bamixem), po czym wlewamy z powrotem do garnka.
Do zupy wlewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zagrzewamy zupę niemal do wrzenia i podajemy na gorąco, z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa szpinakowa z czosnkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: