Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa szpinakowa z czosnkiem - Opis przyrządzania:
Szpinak płuczemy w kilku wodach, starannie wymywając resztki piasku spomiędzy liści. Odrywamy ogonki, otrząsamy z wody na durszlaku, po czym grubo siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce.
Cebulę obieramy i siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Do sporego garnka wkładamy szpinak i marchewkę, dolewamy rosół i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy warzywa przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, aż cebula będzie miękka i przezroczysta (około 10 minut).
Wsypujemy mąkę i smażymy dalej, cały czas mieszając, przez kolejne 3 minuty.
Do cebuli z mąką dolewamy kilka łyżek rosołu, mieszamy, po czym mieszamy wszystko razem - to znaczy szpinakowy rosół z cebulowo-czosnkową zasmażką.
Miksujemy zupę w blenderze (lub ręcznie, bamixem), po czym wlewamy z powrotem do garnka.
Do zupy wlewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zagrzewamy zupę niemal do wrzenia i podajemy na gorąco, z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa szpinakowa z czosnkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |