Klasyczne, konieczne na Boże Narodzenie, niemieckie ciasteczka bakaliowe - przepysznie słodkie od miodu, chrupiące od migdałów, ciągnące się od karmelu i suszonych owoców. Ten przepis szczególnie mi odpowiada, bo oprócz migdałów znajdziemy w nim jeszcze orzeszki piniowe. Florentynki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, bo łatwo miękną.
Przepis na Florentynki >>
Bardzo miłe makaroniki, z dodatkiem grysiku i siekanych migdałów. Świąteczne!
Przepis na Makaroniki grysikowe >>
W krajach Dalekiego Wschodu często pojawiają się dania z orzechami - ja to bardzo lubię, bo podgotowane orzechy mają zupełnie inną konsystencję, niż zwykłe. Szczególnie smaczne są gotowane krzywe orzeszki - czyli cashew lub nerkowce. W tym błyskawicznym curry mamy jeszcze chuda indyczą pierś i pachnący przyprawami sos pomidorowy z mlekiem kokosowym.
Przepis na Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami >>
Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.
Przepis na Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło >>
Odświeżający, choć wcale nie słaby, long drink na bazie likieru jeżynowego (popularnego we Francji Creme de Mures). Ładny w kolorze, przyjemny w smaku, odpowiedni dla każdego.
Przepis na Świąteczny drink jeżynowy >>
Łososia typu gravlax szczerze wielbię i robię, ilekroć znajdę w sklepie ładny kawałek rybki. No i jeśli mamy gości, bo wśród domowników jakoś nie mogę liczyć na współpracę w tym względzie... Łososia z żurawinami jeszcze nie robiłam, ale brzmi zachęcająco.
Przepis na Łosoś solony z żurawinami >>
Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
Przepis na Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi) >>
Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
Przepis na Ni to sałatka, ni to dressing >>
Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...
Przepis na Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato) >>
Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
Przepis na Gorąca biała czekolada z imbirem >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |