Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mała cukinia
4 gałązki selera naciowego
4 połówki gruszek w occie (najlepiej domowych)
solidna garść wyłuskanych orzechów włoskich
3 zielone jabłka
sok z jednej cytryny
6 łyżek najlepszego oleju rzepakowego extra virgin
2-3 łyżki jasnego płynnego miodu
łyżka octu z cydru
Ni to sałatka, ni to dressing - Opis przyrządzania:
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce, po czym kroimy w drobną kosteczkę.
Seler myjemy, osuszamy, odcinamy liście (ewentualnie mogą posłużyć do ozdoby), zaś łodyżki kroimy w cieniutkie plasterki.
Gruszki osączamy starannie z octu i kroimy w równie drobną kosteczkę, co cukinię.
Orzechy grubo siekamy.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kosteczkę, polewając sokiem z cytryny - ja to robię tak: wlewam sok do miseczki i sukcesywnie dorzucam kosteczki jabłka, mieszając za każdym razem.
Teraz mieszamy olej z miodem i octem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - sos będzie za mało kwaśny, ale dojdzie nam jeszcze ten sok z cytryny...
Mieszamy razem cukinię, seler, gruszki, orzechy, jabłka wraz z sokiem oraz sos.
Podajemy jako sałatkę lub jako dodatek do czegoś łagodnego...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ni to sałatka, ni to dressing: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Ni to sałatka, ni to dressing przepisy:
Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
Sałata ze świeżymi figami Jadę w sierpniu na wakacje do Włoch - do domu położonego w gaju figowym... To jest coś, na co czekam cały rok (a czasem i dwa lata, jeśli akurat nie uda mi się tam dotrzeć w któreś wakacje) - te dojrzałe figi prosto z drzewa, słodkie, południowe, wakacyjne.
Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (*!*4090*!*) i kieliszek wina nie zaszkodzą.
Sałatka zdrowotna 2014 To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem "Staroświecka", bo w naszych dietetycznych czasach nikt nie śmiałby już wymyślać dania, które zawierałoby i boczek, i żółty ser, i majonez... Ale raz na jakiś czas, po wyczerpującym jesiennym spacerze, jeśli obiecamy, że potem już tylko cienka zupka z cukinii, tofu i chudy biały serek, to może nam nie zaszkodzi? W końcu w sałatce jest też kalafior, papryka i cebulka - wszystko bardzo zdrowe! A ja mam sentyment do tych amerykańskich sałatek - siermiężnie prostych, niezdrowych, właściwie bez polotu, za to robionych niezawodnie na każdą uroczystość rodzinną, niesionych do przyjaciół jako specjalność domu, wspominanych z czułością przez pokolenie mikrofali: "Pamiętasz sałatkę Cioci Betty? To było coś!"