Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato) - Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Dwie z nich obieramy ze skórki i filetujemy, czyli bardzo ostrym nożem wykrawamy cząstki z pomiędzy dzielących je błon. Kawałki owoców polewamy likierem i odstawiamy na bok.
Z jednej z pozostałych pomarańczy ścinamy skórkę w cienkich i wąskich paskach, z obu zaś wyciskamy sok, zresztą z cytryny też.
Sok wlewamy do rondelka, dolewamy 200 ml (niepełną szklankę) wody i wsypujemy cukier. Dodajemy esencję waniliową. Stawiamy rondelek na ogniu i doprowadzamy sok do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
W tak zwanym międzyczasie rozprowadzamy mączkę kukurydzianą w 50 ml wody. Kiedy sok się zagotuje, wlewamy mączkę i - cały czas mieszając - gotujemy przez minutkę. Zdejmujemy z ognia.
Do gorącego kisielu wrzucamy surowe żółtka i starannie wszystko mieszamy.
Teraz dodajemy kawałki pomarańczy wraz z likierem i delikatnie wszystko mieszamy.
Przekładamy kisiel do miseczek lub jednej większej salaterki, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy zimny, z bitą śmietaną.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |