W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)

Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.

Kraj pochodzenia: Francja-Bretania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 150 g + 70 g cukru
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 150 ml kremowej Å›mietanki
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka od kawy soli (najlepiej bretoÅ„skiej fleur de sel)
  • 2 szklanki (1/2 litra) tÅ‚ustego mleka
  • 3 żółtka

Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi) - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy karmel: 150 g cukru wsypujemy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, nie mieszając, aż cukier zacznie się topić - co jakiś czas poruszamy patelnią, żeby cukier topił się równomiernie. Kiedy cukier zacznie się złocić, nie spuszczamy z niego oka - strasznie łatwo go spalić, a powinien przybrać ciemnozłoty kolor.
Kiedy cukier będzie już miał postać ciemnobursztynowego karmelu, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy masło. Mieszamy - będzie się pienić - po czym dodajemy 1/3 śmietanki i sól. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając.
W tak zwanym międzyczasie wlewamy do garnka resztę śmietanki i mleko i podgrzewamy niemal do wrzenia. Do gorącego mleka wlewamy karmel i podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając, aż karmel zupełnie się rozpuści.
Żółtka ubijamy z resztą cukru na kogel-mogel. Dolewamy po trochu 1/3 karmelowego mleka, mieszając, po czym przelewamy wszystko do garnka z resztą mleka.
Podgrzewamy krem ostrożnie, na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje - ostrożnie, bo jeśli się zacznie gotować, to żółtka się zetną i cała robota na nic.
Odstawiamy krem do zupełnego wystygnięcia, a potem wstawiamy do lodówki (ja wystawiłam za okno, bo było zimno!) na kilka godzin. Krem przed ukręceniem go w postać lodów musi być bardzo zimny!
Zimny krem wlewamy do maszyny do robienia lodów i ukręcamy zgodnie z instrukcją.
Lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, aż zamrożą się zupełnie.
Na moje imieniny podałam kulki tych lodów na galaretce kawowej - pyszne, słowo daję! Ale ja po prostu uwielbiam solony karmel!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi) przepisy:

  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Domowe lody z suszonymi Å›liwkami i armaniakiem Domowe lody z suszonymi Å›liwkami i armaniakiem
    Doskonałe lody na bazie żółtek i śmietanki (no, cóż), z kawałkami suszonych śliwek - tych soczystych, francuskich - i miłym posmakiem dobrego alkoholu.
  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.
  • Domowy budyÅ„ z jabÅ‚kami (wersja luksusowa)
    No jest to luksusowy deser, co tu kryć... Ale domowy budyń - z żółtkami, śmietanką, prawdziwą wanilią - jest wart grzechu. Do tego jabłka lekko podprawione calvadosem, mmm...
  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: