Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
Kraj pochodzenia: Francja-Bretania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi) - Opis przyrządzania:
Najpierw robimy karmel: 150 g cukru wsypujemy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, nie mieszając, aż cukier zacznie się topić - co jakiś czas poruszamy patelnią, żeby cukier topił się równomiernie. Kiedy cukier zacznie się złocić, nie spuszczamy z niego oka - strasznie łatwo go spalić, a powinien przybrać ciemnozłoty kolor.
Kiedy cukier będzie już miał postać ciemnobursztynowego karmelu, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy masło. Mieszamy - będzie się pienić - po czym dodajemy 1/3 śmietanki i sól. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając.
W tak zwanym międzyczasie wlewamy do garnka resztę śmietanki i mleko i podgrzewamy niemal do wrzenia. Do gorącego mleka wlewamy karmel i podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając, aż karmel zupełnie się rozpuści.
Żółtka ubijamy z resztą cukru na kogel-mogel. Dolewamy po trochu 1/3 karmelowego mleka, mieszając, po czym przelewamy wszystko do garnka z resztą mleka.
Podgrzewamy krem ostrożnie, na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje - ostrożnie, bo jeśli się zacznie gotować, to żółtka się zetną i cała robota na nic.
Odstawiamy krem do zupełnego wystygnięcia, a potem wstawiamy do lodówki (ja wystawiłam za okno, bo było zimno!) na kilka godzin. Krem przed ukręceniem go w postać lodów musi być bardzo zimny!
Zimny krem wlewamy do maszyny do robienia lodów i ukręcamy zgodnie z instrukcją.
Lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, aż zamrożą się zupełnie.
Na moje imieniny podałam kulki tych lodów na galaretce kawowej - pyszne, słowo daję! Ale ja po prostu uwielbiam solony karmel!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |