W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś solony z żurawinami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Łosoś solony z żurawinami

Łososia typu gravlax szczerze wielbię i robię, ilekroć znajdę w sklepie ładny kawałek rybki. No i jeśli mamy gości, bo wśród domowników jakoś nie mogę liczyć na współpracę w tym względzie... Łososia z żurawinami jeszcze nie robiłam, ale brzmi zachęcająco.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g filetu ze świeżego łososia ze skórą
  • 100 g grubej soli morskiej
  • 50 g cukru
  • 150 g świeżych żurawin
  • na sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek świeżego estragonu
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet winny

Łosoś solony z żurawinami - Opis przyrządzania:

Łososia starannie myjemy i osuszamy, przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości (usuwamy je pęsetką). Układamy filet skórą do dołu w niezbyt dużym szklanym naczyniu.
Mieszamy sól z cukrem, po czym rozkładamy tę mieszankę równą warstwą na łososiu.
Żurawiny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Odkładamy kilkanaście owocków do ozdoby, zaś resztę wkładamy do blendera i miksujemy na gładki sos, zwany z francuska coulis.
Polewamy żurawinowym sosem łososia i przykrywamy starannie plastikową folią. Wstawiamy do lodówki na 24 do 48 godzin.
Przed podaniem zdejmujemy z łososia resztki soli (większość się rozpuściła) i opłukujemy rybkę szybko w zimnej wodzie. Starannie osuszamy, po czym kroimy na możliwie cieniutkie plasterki - jest to łatwiejsze, niż się wydaje, gdyż łosoś pod wpływem soli, cukru i żurawin zmienił konsystencję, stając się bardziej zwartym. Układamy plasterki estetycznie na półmisku.
Robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy ze sporą szczyptą soli na piure.
Estragon myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Kilka listków zostawiamy do ozdoby, resztę drobniutko siekamy.
Mieszamy razem czosnek, estragon, 3 łyżki oliwy i łyżkę octu winnego na gładki, gęsty sos (najlepiej w blenderze). Doprawiamy do smaku cukrem i spora ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Łososia skrapiamy sosem, posypujemy odłożonymi żurawinkami i listkami estragonu i podajemy z ciemnym, dobrym chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś solony z żurawinami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Łosoś solony z żurawinami przepisy:

  • Łosoś w sosie estragonowym
    Subtelnie anyżkowy smak świeżego estragonu doskonale pasuje do ryb, choć we Francji to zioło zazwyczaj towarzyszy kurczakowi (na przykład *!*3805*!*). Jeśli różowe filety łososia, polane kremowo-ziołowym sosem, podamy z zielonymi szparagami i groszkiem, to będziemy mieli na talerzu danie nie tylko smaczne i subtelne, ale i szczególnie wiosenne.
  • Marynowany łosoś w sosie limetkowym
    Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
  • Łosoś z syropem klonowym
    Znakomity łosoś w wersji słodko-słonej, szalenie prosty w wykonaniu. Do ryby pasują przede wszystkim zielone warzywa - brokuły ugotowane al dente, zielona fasolka, szpinak w liściach...
  • Łosoś i krewetki z grzybami w papilocie
    Doskonały sposób na to, by "ryby w grzybach (duszone)" z Kabaretu Starszych Panów nie pozostawały jedynie w wymiarze duchowym.
  • Łosoś z ziołami w cieście francuskim
    Bardzo eleganckie danie - ciemnozłoty pieróg z łososiem i masą ziół. Pamiętajmy tylko, że lepiej ciasto francuskie leciutko przepiec, niż je nie dopiec... Jeśli mamy talent plastyczny, możemy przed pieczeniem ozdobić wierzch ciasta wycinankami z tegoż.


Podziel się linkiem:




Komentarze: