Typowy przepis współczesnej kuchni fusion - nieoczekiwane kombinacje w obrębie znanych składników - a jednocześnie przegląd lodówki: trochę fasolki, dwa pomidorki, resztki mrożonego groszku... Smacznie i modnie (sałatka jest inspirowana przepisem Kena Homa, Chińczyka, bez którego Wielka Brytania nie wiedziałaby nic o chińskiej kuchni).
Przepis na Mieszana sałatka z winegretem z curry >>
Zanim rozpoczniemy kolejny sezon zwęglania kiełbasy na ogrodowych grillach, możemy sobie uprzyjemnić oczekiwanie na wiosnę takim właśnie daniem: surowe kiełbaski podsmażamy, a potem dusimy w czerwonym winie z dodatkiem sporej ilości cebuli. Bardzo przyjemnym dodatkiem będzie Kremowe piure, można też podać Jabłka z patelni, niezła może być także Kiszona kapusta z rodzynkami.
Przepis na Biała kiełbasa z sosem z czerwonego wina >>
Sabud dal, danie z zielonej soczewicy z dużą ilością typowych dla Indii przypraw, jest świetnym i zdrowym (strączkowe!) daniem obiadowym dla każdego, kto nie przepada za mięsem. Jak zwykle - długa lista składników, za to samo przygotowanie - banalnie proste. Dal podajemy z indyjskim pieczywem, np. parathą, naan lub roti (uwielbiam wszystkie indyjskie placki!).
Przepis na Dal z zielonej soczewicy z cebulkÄ… >>
Klasyczna "wyspiarska" przystawka z gotowanej różowej rybki, dobrze przyprawionej gałką i cayenne. Do pasztecików (podanych w indywidualnych porcjach) podajemy cienkie tosty (takie, jak melba) lub żytni chleb.
Przepis na Szkocki pasztet z Å‚ososia (potted salmon) >>
Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)
Przepis na BÅ‚yskawiczny chowder >>
Najlepszy - moim zdaniem - sposób zużycia cukinii. Cieniutkie plastry tejże po prostu grillujemy na rowkowanej patelni, a potem robimy z nich najróżniejsze sałatki, przystawki, jarzynki. Jedyny problem? Często po grillowaniu zostaje zbyt mało cukinii, żeby jeszcze coś z niej robić - taka prosto z patelni jest fenomenalna i bardzo łatwo "się podjada"...
Przepis na Grillowana cukinia >>
Klasyczne danie kuchni francuskiej (boeuf a la ficelle), z racji użycia prawdziwej wołowej polędwicy uchodzi w naszych czasach za danie luksusowe. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w gorącym bulionie tak, by nie dotykało dna. Razem z wołowiną gotujemy też warzywa, które posłużą nam potem za "garnitur". Prosto, ale luksusowo i elegancko. Klasycznie podaje się do mięsa tylko gotowane kartofelki, ale Polacy i Austriacy zapewne nie odmówią sobie mocnego, świeżego chrzanu!
Przepis na Wołowina na sznurku >>
Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.
Przepis na Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) >>
Sympatyczna wariacja na temat Welsh Rarebit - pod serową skorupką zapiekamy podduszone pory. Dobry dodatek do każdej zimowej zupy, a także znakomita pogryzka do piwa (tradycyjnie) lub wina.
Przepis na Grzanki z porami i cheddarem >>
Jedna z bardziej udanych sałatek, na jakie w ostatnim czasie trafiłam - szpinak, kozi ser i pieczone pekany świetnie łączą się w harmonijną całość z klonowym sosem vinaigrette. Jadłam tę sałatkę u znajomej Amerykanki, która podała ją po przystawce, a przed drugim daniem.
Przepis na Sałatka ze szpinaku z orzechami pekanowymi >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |