W krajach Dalekiego Wschodu często pojawiają się dania z orzechami - ja to bardzo lubię, bo podgotowane orzechy mają zupełnie inną konsystencję, niż zwykłe. Szczególnie smaczne są gotowane krzywe orzeszki - czyli cashew lub nerkowce. W tym błyskawicznym curry mamy jeszcze chuda indyczą pierś i pachnący przyprawami sos pomidorowy z mlekiem kokosowym.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
PierÅ› z indyka w curry z krzywymi orzeszkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym kroimy w zgrabne paski.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i cynamon. Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze z 5 minut, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c.
Dodajemy jogurt, garam masalę, kurkumę, kolendrę i łyżeczkę soli. Mieszamy starannie, po czym gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, co jakiś czas mieszając.
Do rondla wrzucamy mięso i orzeszki, po czym wlewamy dobrze rozmieszane mleko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kolejny kwadrans - sos powinien zgęstnieć, a mięso być ugotowane na wskroś. Ewentualnie dodajemy jeszcze ciut soli do smaku.
Tuż przed podaniem posypujemy curry świeżą kolendrą, po czym podajemy z ryżem basmati.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |