Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gorąca biała czekolada z imbirem - Opis przyrządzania:
Imbir obieramy ze skórki i siekamy (nie musi być bardzo drobno).
Do rondla wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy imbir i cukier i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił, po czym zwiększamy ogień i gotujemy, aż syrop zacznie się złocić.
Do rondla wlewamy mleko i dodajemy czekoladę połamaną w kawałki. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, niemal do wrzenia. Mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła.
Teraz przelewamy napój przez gęste sitko do drugiego rondelka i miksujemy ręcznym blenderem, przechylając rondel na boki, żeby powstało jak najwięcej piany.
Nalewamy czekoladę do kubków lub filiżanek, sprawiedliwie rozdzielając pianę.
Oprószamy każdą porcję mielonym cynamonem i natychmiast podajemy.
Jeśli komuś za mało cukru, to niech sobie dosłodzi!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gorąca biała czekolada z imbirem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |