Absolutny klasyk - filety z soli bez skóry, smażone w sporej ilości masła (to nie jest przepis dla osób stosujących dietę beztłuszczową...), podawane z cytryną i natką. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatą.
Przepis na Klasyczna sola w maśle (sole meuniere) >>
Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.
Przepis na Odja (odża) z krewetkami >>
Bardzo fajne krewetki, zupełnie nietypowe, ze słodko-ostrą mostardą (patrz Słownik) i śmietanką. Danie jemy palcami, trzeba by więc podać dużo serwetek, a jeśli goście odpowiednio wytworni, to nawet miseczki z wodą i plasterkiem cytryny. Dobrym dodatkiem będzie ryż (najlepiej mieszanka białego i ciemnego) lub świeżo upieczona focaccia.
Przepis na Krewetki z mostarda di frutta >>
Luksusowa ryba, elegancka oprawa - prawdziwie "gościowe" danie dla wielbicieli ryb. Podajemy z kartofelkami (Smażone ziemniaki po włosku) i endywią z winegretem z octem balsamico. Uczta!
Przepis na Lotta (żabnica, monkfish) w sosie pomidorowym z anchois >>
Doskonałe lekkie danie dla amatorów ostrych tajskich smaków. Jeśli pogoda pozwoli, pieczemy szaszłyki na - jakże modnym ostatnio - grillu ogrodowym. Uważamy, żeby nie przypalić!
Przepis na Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry >>
Dość tłuste mięso łososia zawsze zyskuje w zestawieniu z kwaskowatymi dodatkami. W tym przepisie dusimy kotlety z ryby w soku z cytryny i pomarańczy, doprawiając imbirem. W chłodny dzień podajemy na gorąco, a w upał - na zimno.
Przepis na Łosoś w sosie słodko-kwaśnym, cytrusowym >>
Bardziej aromatyczny, niż ostry, pieprz syczuański nadaje krewetkom charakterystyczny, egzotyczny smak. Najlepiej podać takie krewetki na dużym talerzu, z masą serwetek do wycierania rąk.
Przepis na Krewetki z pieprzem syczuańskim >>
O Cioci Sławci pisałam już wiele razy, bo też i gotuje ona znakomicie. Proste pomysły, bezbłędne wykonanie - to się zawsze sprawdza. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi coś u Niej nie smakowało - ot, choćby taka rybka z suszonym koperkiem.
Przepis na Moja ulubiona biała rybka z piekarnika (Cioci Sławci) >>
Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.
Przepis na Steki z tuńczyka z ogórkiem >>
Spędziłam kiedyś 2 tygodnie nad jeziorem, żywiąc się takimi rybkami, jakie udało się złowić - były to głównie płotki i krasnopiórki, ale trafiał się też czasem okoń albo i leszcz. W warunkach namiotowych najłatwiej po prostu taki połów usmażyć, może być na ognisku.
Przepis na Rybki smażone wakacyjne >>
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |