O Cioci Sławci pisałam już wiele razy, bo też i gotuje ona znakomicie. Proste pomysły, bezbłędne wykonanie - to się zawsze sprawdza. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi coś u Niej nie smakowało - ot, choćby taka rybka z suszonym koperkiem.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Moja ulubiona biała rybka z piekarnika (Cioci Sławci) - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rybę płuczemy i osuszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, posypujemy suszonym koperkiem (sporo).
Blaszkę smarujemy oliwą, układamy filety.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i kroimy w plasterki. Na każdym filecie kładziemy 3-4 plasterki i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans mniej więcej - w zależności od grubości filetów; po prostu sprawdzamy na jednej porcji, czy ryba jest już gotowa.
Podajemy z piure z ziemniaków, jak u Cioci. I surówką z tartej marchewki, może być z jabłkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Moja ulubiona biała rybka z piekarnika (Cioci Sławci): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |