Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Steki z tuńczyka z ogórkiem - Opis przyrządzania:
Tuńczyka myjemy i osuszamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy w ćwiartki.
Patelnię stawiamy na ogniu. Wsypujemy garam masala i chwilę podgrzewamy, mieszając, aż zacznie jeszcze ładniej pachnieć. Zsypujemy do miseczki, dodajemy połowę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy. Mieszamy, po czym wcieramy w steki z tuńczyka. Odstawiamy na chwilę.
Ogórek myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na durszlak, solimy i odstawiamy do ocieknięcia.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem śmietanę, jogurt, czosnek, koperek i resztę soku z cytryny. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Ogórek odciskamy z wody i mieszamy z sosem.
Tuńczyka grillujemy - najlepiej na grillu ogrodowym, ale ostatecznie może być i rowkowana patelnia - po minutę z każdej strony. W środku ryba musi być surowa!
Rybę solimy, kroimy w plastry i podajemy z sałatka z ogórków.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Steki z tuńczyka z ogórkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |