Spędziłam kiedyś 2 tygodnie nad jeziorem, żywiąc się takimi rybkami, jakie udało się złowić - były to głównie płotki i krasnopiórki, ale trafiał się też czasem okoń albo i leszcz. W warunkach namiotowych najłatwiej po prostu taki połów usmażyć, może być na ognisku.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rybki smażone wakacyjne - Opis przyrządzania:
Rybki uśmiercamy w możliwie humanitarny sposób. Odcinamy głowy, potem przecinamy brzuch i usuwamy wnętrzności - jest to bardzo proste i nie należy się stresować. Starannie płuczemy, po czym skrobiemy z łusek i jeszcze raz płuczemy.
Rybki porzÄ…dnie solimy wewnÄ…trz i z zewnÄ…trz, po czym obtaczamy w mÄ…ce.
Patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy sporo oleju. Kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy rybki - nie za dużo naraz, powinny mieć trochę miejsca. Smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron, po czym przekładamy na talerz i smażymy resztę ryb.
Przy tak usmażonych rybach odpada problem ości (może z wyjątkiem leszczy...), gdyż wystarczy tylko wyjąć kręgosłup - reszta ości powinna usmażyć się na chrupko.
Oczywiście możemy rybki przyprawić, czym chcemy, a na koniec podać i ćwiartki cytryny, ale ten sposób jest najprostszy i - moim zdaniem - najlepszy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Rybki smażone wakacyjne: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |