W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lotta (żabnica, monkfish) w sosie pomidorowym z anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Lotta (żabnica, monkfish) w sosie pomidorowym z anchois

Luksusowa ryba, elegancka oprawa - prawdziwie "gościowe" danie dla wielbicieli ryb. Podajemy z kartofelkami (Smażone ziemniaki po włosku) i endywią z winegretem z octem balsamico. Uczta!

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek lotty (żabnicy) o wadze około 1 i 1/4 kg
  • sok z połowy cytryny
  • puszeczka filecików anchois
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka pasty pomidorowej
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • duża puszka (800 g) obranych siekanych pomidorów w sosie własnym
  • trochę peperoncino (do smaku)

Lotta (żabnica, monkfish) w sosie pomidorowym z anchois - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy, osuszamy i obieramy z błon, jeśli takowe na niej są. Skrapiamy sokiem z cytryny i - za przeproszeniem - pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.
Anchois odcedzamy z oliwy i osuszamy na ręczniku papierowym, po czym kroimy w kawałki o długości 2 cm.
Rozmaryn dzielimy na małe "bukieciki".
Lottę nakłuwamy w kilkunastu miejscach ostrym i wąskim nożem, a w nacięcia wsuwamy po kawałku anchois i "bukieciku" rozmarynu. Naszpikowaną rybę trzymamy w chłodzie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Teraz robimy sos: cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy, często mieszając, aż cebula zrobi się przezroczysta. Dodajemy pastę pomidorową i paprykę, smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru i peperoncino (ile tam chcemy - ja lubię ostry sos). Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje (jakieś pół godziny).
Wlewamy sos do sporej żaroodpornej formy, na sosie kładziemy rybę i skrapiamy oliwą (3-4 łyżki, żeby lotta nie wyschła w trakcie pieczenia). Wstawiamy do piekarnika na pół godziny do 40 minut - ryba powinna być upieczona, co sprawdzamy, wycinając kawałek mięsa w najgrubszym miejscu.
Podajemy od razu, prosto z pieca.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Lotta (żabnica, monkfish) w sosie pomidorowym z anchois: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: