W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry

Doskonałe lekkie danie dla amatorów ostrych tajskich smaków. Jeśli pogoda pozwoli, pieczemy szaszłyki na - jakże modnym ostatnio - grillu ogrodowym. Uważamy, żeby nie przypalić!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo)
  • 300 g dużych krewetek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki zielonego tajskiego curry
  • olej z orzeszków ziemnych
  • ćwiartki limetek do podania

Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry - Opis przyrządzania:

Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę, przy okazji usuwając ewentualnie pozostałe ości.
Krewetki obieramy z pancerzyków, nacinamy grzbiety i usuwamy ciemne "żyłki". Myjemy i osuszamy.
Nawlekamy rybę i krewetki naprzemiennie na 4 patyczki do szaszłyków.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Pastę curry mieszamy z siekaną kolendrą i łyżką oleju, po czym smarujemy nią szaszłyki. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinkę.
Patelnię grillową smarujemy lekko olejem i stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, kładziemy szaszłyki i grillujemy po 4 minuty z każdej strony.
Podajemy z ćwiartkami limetek i ryżem basmati lub jaśminowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: