Smaczny sos z nieoczekiwanym cytrynowym posmakiem melisy. Doskonały do pieczonych ziemniaków (jako nadzienie), do mizerii, do krewetek podawanych na zimno (np. w awokado) i do sałatek z mieszanych warzyw.
Przepis na Sos jogurtowy >>
Błyskawiczne makaronowe danie bez mięsa, w stylu dalekowschodnim. Każde warzywa właściwie tu się sprawdzą, ze względów estetycznych jednak lepiej, gdy różnią się one kolorami. W przepisie używamy domowego sosu orientalnego (Sos orientalny).
Przepis na Smażony makaron orientalny z warzywami >>
Jedna z moich najulubieńszych zup - nie rozumiem doprawdy, dlaczego dopiero teraz ją wpisuję - ot, skleroza... Ale to jedna z Czytelniczek mi o niej przypomniała - pani Barbara z Francji. Dziękuję i serdecznie polecam, tylko w Belgii szczaw jest mniej kwaśny, niż w Polsce - może we Francji też? Trzeba więc samemu sobie wyważyć kwaśny smak zupy.
Przepis na Zupa szczawiowa klasyczna i polska >>
Danie nieco w stylu fusion - warzywa smażymy w woku, metodą stir-fry, a potem podajemy je ze śródziemnomorskim falafelem (falaflem?), jogurtem i kolendrą. Świetne i nowoczesne danie.
Przepis na Falafel smażony z warzywami >>
To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.
Przepis na Oliwki z marokańskimi aromatami >>
Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...
Przepis na Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą >>
No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...
Przepis na Tofu smażone z pomidorami >>
Uniwersalny sos do różnych potraw typu stir-fry. Znakomity szczególnie z wołowiną i kaczką.
Przepis na Sos orientalny >>
Klasyczny sos do gotowanych krewetek na zimno, smakuje równie dobrze z innymi skorupiakami (raki, homary) oraz jajkami na twardo.
Przepis na Sos koktajlowy >>
Ikona niemieckiej kuchni, knedle z czerstwej bułki, znakomity dodatek do wszelkich duszonych mięs. Świetnie sprawdzają się z dziczyzną i grzybami w śmietanie - musi tylko być dużo sosu, bo knedle stworzone są do maczania.
Przepis na Niemieckie knedle z bułki >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |