W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos orientalny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos orientalny

Uniwersalny sos do różnych potraw typu stir-fry. Znakomity szczególnie z wołowiną i kaczką.

Kraj pochodzenia: kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • czerwona ostra papryczka chilli
  • 1/2 trawki cytrynowej
  • plasterek świeżego imbiru o grubości monety
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka brązowego cukru

Sos orientalny - Opis przyrządzania:

Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i ogonek, myjemy i drobno siekamy.
Trawkę cytrynową obieramy z twardych liści, zostawiając jedynie miękki jasny środek. Płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.,br> Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy papryczkę, trawę cytrynową i imbir. Smażymy kilka minut, mieszając, aż zmiękną, ale nie zaczną się rumienić.
Zdejmujemy z ognia, wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy cukier i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się, a cukier się rozpuści. Studzimy i przechowujemy w lodówce, w zakręconym słoiku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sos orientalny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: