Jedna z moich najulubieńszych zup - nie rozumiem doprawdy, dlaczego dopiero teraz ją wpisuję - ot, skleroza... Ale to jedna z Czytelniczek mi o niej przypomniała - pani Barbara z Francji. Dziękuję i serdecznie polecam, tylko w Belgii szczaw jest mniej kwaśny, niż w Polsce - może we Francji też? Trzeba więc samemu sobie wyważyć kwaśny smak zupy.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa szczawiowa klasyczna i polska - Opis przyrzÄ…dzania:
Szczaw przebieramy, obrywamy ogonki, po czym myjemy w kilku wodach i grubo siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy szczaw. Smażymy, aż liście zwiędną, po czym zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze z 5 minut. Jeśli używamy szczawiu ze słoika, podsmażamy po prostu gotowy szczaw na maśle. Wlewamy wywar i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu, po czym porcjami miksujemy zupę w blenderze. Wlewamy ją z powrotem do garnka.
Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki zupy, mieszamy, a potem wlewamy do garnka. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
Zupę podajemy z jajkami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub z jajkami faszerowanymi, odsmażonymi na maśle. Zupę posypujemy siekanym koperkiem i to nie tylko dla zdrowia - szczaw i koperek znakomicie ze sobą smakują.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa szczawiowa klasyczna i polska: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Czerwiec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |