W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos jogurtowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos jogurtowy

Smaczny sos z nieoczekiwanym cytrynowym posmakiem melisy. Doskonały do pieczonych ziemniaków (jako nadzienie), do mizerii, do krewetek podawanych na zimno (np. w awokado) i do sałatek z mieszanych warzyw.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • limetka
  • łyżeczka musztardy z Dijon
  • łyżeczka do kawy cukru
  • jajko
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g gęstej śmietany
  • gałązka świeżej melisy

Sos jogurtowy - Opis przyrządzania:

Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z połowy ścieramy skórkę, z całej zaś wyciskamy sok.
Do miski wkładamy skórkę i wlewamy sok, dodajemy musztardę i cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko wkładamy do miski i energicznie mieszamy z sosem musztardowo-limetkowym, najlepiej trzepaczką (białko nie będzie nam potrzebne).
Cały czas ubijając, dodajemy po trochu jogurt i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Melisę myjemy, oskubujemy listki i kroimy je w cienkie paseczki. Dodajemy do sosu i mieszamy.
Do chwili podania trzymamy sos w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos jogurtowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: