To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Oliwki z marokańskimi aromatami - Opis przyrządzania:
Oliwki odcedzamy z zalewy, jeśli w takiej były, i wkładamy do dużego słoja.
Skórkę kiszonej cytryny kroimy w drobną kostkę i dodajemy do oliwek.
Zwykłą cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę (samą żółtą warstwę) na drobnej tarce - potrzebujemy mniej więcej łyżeczkę skórki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do oliwek.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do oliwek.
Harissę ucieramy z kilkoma łyżkami oliwy na sos i wlewamy do słoika. Słoik zakręcamy i dobrze nim wstrząsamy. Oliwki możemy podać od razu, ale nazajutrz będą bardziej aromatyczne.
Przed podaniem mieszamy z garścią umytych i osuszonych listków mięty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Oliwki z marokańskimi aromatami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna