W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Oliwki z marokańskimi aromatami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Oliwki z marokańskimi aromatami

To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g dobrych zielonych oliwek bez pestek
  • 150 g dobrych czarnych oliwek bez pestek
  • kiszona cytryna (Kiszone cytryny na szybko)
  • cytryna zwykÅ‚a
  • duży zÄ…bek czosnku
  • Å‚yżeczka harissy (Harissa)
  • oliwa z oliwek
  • garść listków Å›wieżej miÄ™ty

Oliwki z marokańskimi aromatami - Opis przyrządzania:

Oliwki odcedzamy z zalewy, jeśli w takiej były, i wkładamy do dużego słoja.
Skórkę kiszonej cytryny kroimy w drobną kostkę i dodajemy do oliwek.
Zwykłą cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę (samą żółtą warstwę) na drobnej tarce - potrzebujemy mniej więcej łyżeczkę skórki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do oliwek.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do oliwek.
Harissę ucieramy z kilkoma łyżkami oliwy na sos i wlewamy do słoika. Słoik zakręcamy i dobrze nim wstrząsamy. Oliwki możemy podać od razu, ale nazajutrz będą bardziej aromatyczne.
Przed podaniem mieszamy z garścią umytych i osuszonych listków mięty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Oliwki z marokańskimi aromatami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: