Tradycyjnie przyrządza się w ten sposób dorsza solonego, ale ja jakoś nie mam do niego zaufania, poza tym niełatwo go dostać. Na szczęście zwykły dorsz sprawdza się znakomicie.
Przepis na Dorsz z rozmarynem >>
Doskonały sposób na to, by "ryby w grzybach (duszone)" z Kabaretu Starszych Panów nie pozostawały jedynie w wymiarze duchowym.
Przepis na Łosoś i krewetki z grzybami w papilocie >>
Filety z soli dusimy w wytrawnym limetkowym sosie i doprawiamy śmietaną. To eleganckie danie podajemy z malutkimi gotowanymi kartofelkami lub z linguine.
Przepis na Sola w sosie limetkowym >>
Bardzo prosta, ale elegancka w smaku rybka. Podajemy z sałatą i świeżą bagietką oraz kieliszkiem wytrawnego białego wina.
Przepis na Migdałowa sola z ziołowym majonezem >>
Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.
Przepis na Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami >>
Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.
Przepis na Curry z krewetek >>
Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).
Przepis na Pstrąg w laskowych orzeszkach >>
Oryginalne i bardzo dobre danie typu "ziemia i morze". Świeże grzyby shiitake mają dość charakteru, by sprostać krewetkom, a odrobina szafranu w sosie dodaje elegancji.
Przepis na Krewetki z grzybami shiitake >>
Ze względu na zaporową cenę lotty, możemy ją podać dowolnie eleganckim gościom. Dodatki? Na przykład ziemniaki w szafranowym sosie, kawior paprykowy i mieszana sałata z sosem winegret.
Przepis na Lotta w parmezanie >>
Lekkie i bezproblemowe danie z popularnej u nas dorady.
Przepis na Dorada pieczona z ziołami i papryką >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |