Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
PstrÄ…g w laskowych orzeszkach - Opis przyrzÄ…dzania:
Rybę myjemy, osuszamy i pincetką pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości. Orzechy laskowe i mąkę wrzucamy do malaksera. Miksujemy, aż orzechy będą posiekane dość drobno, ale nie na mączkę. Wysypujemy orzechy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Pstrągi zanurzamy z jednej strony najpierw w jajku, a potem w orzechach. Panierkę lekko dociskamy ręką. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Na gorące kładziemy rybę orzechami do dołu i smażymy na dużym ogniu przez minutę. Delikatnie odwracamy filety łopatką kuchenną i smażymy przez kolejne 3 minuty. Solimy i - pardon - pieprzymy. Usmażoną rybę przekładamy na ogrzany półmisek. Na patelnię wkładamy resztę masła i smażymy, aż będzie miało jasnobrązowy kolor - uwaga, żeby nie przypalić! Masłem polewamy pstrągi i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pstrąg w laskowych orzeszkach: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska