W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lotta w parmezanie

Danie główne z ryb

Lotta w parmezanie

Ze względu na zaporową cenę lotty, możemy ją podać dowolnie eleganckim gościom. Dodatki? Na przykład ziemniaki w szafranowym sosie, kawior paprykowy i mieszana sałata z sosem winegret.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) filetów z lotty (żabnicy)
  • 1/2 szklanki (może trochę więcej) mleka
  • 75 g świeżo startego parmezanu
  • łyżka mąki
  • łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Lotta w parmezanie - Opis przyrządzania:

Lottę obieramy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki - powiedzmy po 3 na porcję. Mleko wlewamy do głębokiego talerza. Na drugim talerzu mieszamy parmezan, mąkę, tymianek i trochę soli wraz z pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy. Kawałki ryby zanurzamy najpierw w mleku, potem w parmezanie i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na dość dużym ogniu na rumiano, mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy rybę na ogrzane talerze i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Lotta w parmezanie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: