W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z grzybami shiitake

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Krewetki z grzybami shiitake

Oryginalne i bardzo dobre danie typu "ziemia i morze". Świeże grzyby shiitake mają dość charakteru, by sprostać krewetkom, a odrobina szafranu w sosie dodaje elegancji.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 28 surowych dużych krewetek
  • oliwa z oliwek
  • 2 szczypty szafranu
  • 400 g świeżych grzybów shiitake
  • 50 g zimnego masła

Krewetki z grzybami shiitake - Opis przyrządzania:

Krewetki obieramy z pancerzyków i główek. Ostrym nożykiem nacinamy grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną żyłkę. Płuczemy i odstawiamy na bok. Pancerzyki i główki też płuczemy na sicie, osączamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pancerzyki i główki krewetek, smażymy 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodajemy szczyptę szafranu i dolewamy tyle wody, żeby przykryła pancerzyki (z główkami). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Wywar przelewamy przez gęste sitko do małego rondelka i stawiamy na małym ogniu, żeby się redukował, podczas gdy będziemy dalej zajmować się daniem. Grzyby shiitake pozbawiamy ogonków (twarde), zaś kapelusze płuczemy w zimnej wodzie - jeśli są małe, zostawiamy w całości, jeśli duże, to kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1/5 masła (mniej więcej) z łyżką oliwy i wkładamy grzyby. Smażymy na sporym ogniu, aż będą rumiane. Dodajemy krewetki i smażymy kolejne 5 minut, aż krewetki będą różowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy na ogrzany półmisek. Do zredukowanego krewetkowego wywaru dodajemy resztę szafranu oraz nieco soli do smaku. Resztę masła kroimy w małe kawałeczki i po jednym dodajemy do wywaru, ubijając trzepaczką. Sosem polewamy krewetki z grzybami i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z grzybami shiitake: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krewetki z grzybami shiitake przepisy:

  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Farfalle z krewetkami i szafranem
    Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.
  • Zupa grzybowa z orzechami
    Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.
  • Krewetki w sosie szafranowym
    Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.
  • Zupa z owoców morza z szafranem
    Jedna z wielu znakomitych i pożywnych zup rybnych znad Morza Śródziemnego. Czosnkowa bagietka i różowe (lub białe) wino to jedyne dodatki, jakich tu trzeba.




Podziel się linkiem:


Komentarze: