W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Migdałowa sola z ziołowym majonezem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Migdałowa sola z ziołowym majonezem

Bardzo prosta, ale elegancka w smaku rybka. Podajemy z sałatą i świeżą bagietką oraz kieliszkiem wytrawnego białego wina.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek rozmaitych świeżych ziół
  • mały ząbek czosnku
  • 6 łyżek dobrego majonezu (najlepiej domowego)
  • 600 g filetów z soli bez skóry
  • 100 ml mleka
  • 30 g mielonych migdałów
  • 20 g mąki
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
  • cytryna

Migdałowa sola z ziołowym majonezem - Opis przyrządzania:

Zioła (koperek, szczypiorek, natka, estragon, majeranek, oregano, bazylia...) płuczemy i osuszamy. Obrywamy listki i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy ciężkim nożem na piure. Zioła i czosnek mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę myjemy, osuszamy i pęsetką pozbawiamy reszty ości. Kroimy w poprzek na paski szerokości 2 cm. Mleko wlewamy na głęboki talerz. Migdały i mąkę mieszamy na drugim talerzu. Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia - powinien być bardzo gorący (jakieś 180 stopni), ale nie dymić. Kawałki ryby zanurzamy w mleku, a potem w migdałach z mąką. Opanierowaną rybkę wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Usmażoną solę odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, po czym podajemy z ćwiartkami cytryny i ziołowym majonezem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Migdałowa sola z ziołowym majonezem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Migdałowa sola z ziołowym majonezem przepisy:

  • Sos wiejski
    Dobry sos do hamburgerów, z wyraźnym czosnkowo-ziołowym aromatem.
  • Krewetki smażone w makaronie
    Bardzo ładna i smaczna przystawka przed jakimś azjatyckim daniem. Owinięte makaronem krewetki wyglądają zabawnie i przyjemnie chrupią. Podajemy z jakimś małym sosikiem do maczania (patrz: Sosy).
  • Sezamowe krewetki do drinków Sezamowe krewetki do drinków
    Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).
  • Serowe kulki
    Bardzo przyjemna pogryzka czy przystawka - możemy też zrobić talerz różnych drobiażdżków (z udziałem serowych kulek) i podać na początek walentynkowej kolacji.
  • Smażone rybne paski
    Coś jak paluszki rybne, tylko w znacznie bardziej kuszącej postaci. Tak przygotowaną rybę określa się we Francji mianem goujons.




Podziel się linkiem:


Komentarze: