Przepyszny sos do truskawek, malin lub czarnych jagód. Jeśli nam akurat nie sosy w głowie, możemy go po prostu wypić przez słomkę - parę kostek lodu nie zawadzi!
Przepis na Sos truskawkowo-kokosowy >>
Jak ogólnie wiadomo, mam wyjątkową słabość do surowych ryb. Może byłam w poprzednim życiu pelikanem? Słabość mam również do różowego pieprzu, ale tu już nie wiem, z jakim poprzednim wcieleniem mogłoby się to wiązać...
Przepis na Carpaccio z dorady >>
Bardzo smaczne placuszki z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem natki i suszonych pomidorów. Dobre jako samodzielne danie, mogą także wystąpić w roli dodatku do mięsa lub ryby.
Przepis na Placuszki ziemniaczane z suszonymi pomidorami >>
Niesłychanie prosty, wiosenny placek z rabarbarem i wiórkami kokosowymi. Najlepszy (choć podobno nie najzdrowszy) jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.
Przepis na Placek drożdżowy z rabarbarem >>
O Cioci Sławci pisałam już wiele razy, bo też i gotuje ona znakomicie. Proste pomysły, bezbłędne wykonanie - to się zawsze sprawdza. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi coś u Niej nie smakowało - ot, choćby taka rybka z suszonym koperkiem.
Przepis na Moja ulubiona biała rybka z piekarnika (Cioci Sławci) >>
Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.
Przepis na Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem >>
Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
Przepis na Krem bananowy z sezamem >>
Ten przepis jest absolutnie mój własny, więc z czystym sercem go polecam! Powstał na zasadzie konieczności, kiedy nie bardzo miałam pomysł na to, jak zamarynować kawałki kurczaka przed smażeniem. I wyszło (przypadkiem) naprawdę bardzo smacznie!
Przepis na Kotleciki z kury z selerem >>
Hiszpańskie śniadanie - ciepłe ciasteczka z ptysiowego ciasta, obtoczone w cynamonowym cukrze, doskonałe do kawy lub gorącej czekolady.
Przepis na Churros >>
Niesłychanie proste, klasyczne danie z najlepszych składników. Szparagi muszą być z dobrego źródła - grube i słodkie, świeżo ścięte - a Smardze (morels, Morcheln, morilles) starannie oczyszczone z paproszków. Luksus.
Przepis na Szparagi ze smardzami >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |