W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Churros

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Churros

Churros

Hiszpańskie śniadanie - ciepłe ciasteczka z ptysiowego ciasta, obtoczone w cynamonowym cukrze, doskonałe do kawy lub gorącej czekolady.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • 100 g mąki
  • 150 ml tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu

Churros - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy olej we frytownicy do 190 stopni (kostka chleba wrzucona do rozgrzanego oleju powinna zrumienić się w ciągu pół minuty).
Mąkę przesiewamy.
Mleko wlewamy do garnuszka, dolewamy tyle samo wody i zagotowujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Lekko studzimy.
Jajka ubijamy widelcem i dodajemy po trochu, cały czas ubijając łyżką, do przestudzonego ciasta - powinno powstać gęste, gładkie i błyszczące ciasto.
Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie sporej gwiazdki. Wyciskamy kawałki ciasta długości 8-10 cm prosto do gorącego oleju, odcinając ciasto nożem. Smażymy po kilka churros na raz, na rumiano - mniej więcej 5 minut, odwracając, żeby rumieniły się równomiernie.
Odsączamy z oleju na kilku warstwach kuchennego papieru i smażymy resztę ciasta.
Mieszamy cukier z cynamonem i obtaczamy w nim gotowe, gorące jeszcze churros.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Churros: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Churros przepisy:

  • Placuszki z dyni
    Błyskawiczne ciepłe placuszki o ładnym, złoto-żółtym kolorze. Podajemy z jakimś ostrym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z plastrami pomidorów i kwaśną śmietaną. Wielbiciele dań słodkich niech poleją śmietaną i posypią cukrem z cynamonem.
  • Weneckie pączki (czyli fritole veneziane)
    Klasyczne weneckie karnawałowe pączki - na szczęście smakują tak samo w każdej innej porze roku.
  • Tempura z zielonych warzyw
    Świetne, chrupiące warzywka w pikantnym cieście. Podajemy na gorąco, z jakimś dobrym chutneyem.
  • Gruszkowe pączuszki
    Ptysiowe pączki, obtaczane w cukrze z cynamonem, to niezły sposób na osłodzenie deszczowego popołudnia.
  • Bliny Kuby Goldberga Bliny Kuby Goldberga
    Prościutkie bliny bez drożdży, a mimo to znakomite - o delikatnym smaku i różnorakim zastosowaniu: na słodko, na słono... Ja najbardziej lubię je z siekanym jajkiem na twardo, cebulką i kwaśną śmietaną. Kuba Goldberg (świeć Panie nad jego duszą) miał wiele zalet, a wśród nich niewątpliwy talent i zapał kucharski. Kiedyś o nim napiszę Gazetkę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: