Niesłychanie prosty, wiosenny placek z rabarbarem i wiórkami kokosowymi. Najlepszy (choć podobno nie najzdrowszy) jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 12 kawałków
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Placek drożdżowy z rabarbarem - Opis przyrządzania:
Robimy Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe).
Rabarbar obieramy z wąsów, płuczemy i wycieramy. Kroimy w plasterki grubości 1 cm. Mieszamy z cukrem i wiórkami kokosowymi.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozklepujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut.
Na cieście rozkładamy rabarbar (razem z cukrem i wiórkami), lekko wgniatamy w ciasto. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut do godziny - ciasto powinno lekko wyrosnąć i ładnie się przyrumienić. Środek ciasta sprawdzamy patyczkiem - powinien z ciasta wyjść suchy.
Wyjmujemy ciasto z pieca, trochÄ™ studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy na lekko ciepło lub po ostudzeniu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Placek drożdżowy z rabarbarem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |