W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placek drożdżowy z rabarbarem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Placek drożdżowy z rabarbarem

Niesłychanie prosty, wiosenny placek z rabarbarem i wiórkami kokosowymi. Najlepszy (choć podobno nie najzdrowszy) jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12 kawałków

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Placek drożdżowy z rabarbarem - Opis przyrządzania:

Robimy Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe).
Rabarbar obieramy z wąsów, płuczemy i wycieramy. Kroimy w plasterki grubości 1 cm. Mieszamy z cukrem i wiórkami kokosowymi.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozklepujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut.
Na cieście rozkładamy rabarbar (razem z cukrem i wiórkami), lekko wgniatamy w ciasto. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut do godziny - ciasto powinno lekko wyrosnąć i ładnie się przyrumienić. Środek ciasta sprawdzamy patyczkiem - powinien z ciasta wyjść suchy.
Wyjmujemy ciasto z pieca, trochę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy na lekko ciepło lub po ostudzeniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Placek drożdżowy z rabarbarem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Placek drożdżowy z rabarbarem przepisy:

  • Mrożony tort kokosowy
    Niekłopotliwy w wykonaniu egzotyczny tort z miłym kokosowym smakiem. Świetny po - jakże modnym dzisiaj - grillu, w ciepły wiosenny wieczór... Ech, rozmarzyłam się...
  • Ciasto z dyni Glorii
    Bardzo pyszne i bardzo amerykańskie ciasto dyniowe. Doskonałe na każdy jesienno-zimowy podwieczorek. Dlaczego Glorii? Bo przepis dostałam od znajomej Amerykanki - to nie o Glorię z "Madagaskaru" chodzi...
  • Cookies z orzechami macadamia
    Luksusowa wersja popularnych amerykańskich ciastek. Orzechy macadamia są jak wielkie orzechy laskowe, tylko jeszcze lepsze.
  • Tarteletki z dżemem Tarteletki z dżemem
    Naprawdę łatwe i pyszne tarteletki, które możemy zrobić przy pomocy dzieci. Ponadto świetny sposób na zużycie rozmaitych resztek dżemu! Ja najbardziej lubię tarteletki z dżemem malinowym i dyniowym.
  • Ciasto ze świeżym ananasem
    Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: