Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
Przepis na Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami >>
Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...
Przepis na Domowy ketchup pikantny >>
W tym roku Święto Świateł, czyli Diwali, przypada na środę 26 października. Zróbmy sobie z tej okazji (lub też z każdej innej) ten pyszny, żółty od szafranu i pachnący wschodnimi "korzeniami" pilaw z ryżu basmati. Ryż, nawet zupełnie zwykły, ma wspaniałą właściwość podnoszenia na duchu, a co dopiero w takiej postaci!
Przepis na Ryż szafranowy na Święto Świateł >>
Czyżby amerykańska odpowiedź na Cuba Libre?
Przepis na Imbirowy julep >>
Bardzo smaczny sos do mieszanej sałaty, cykorii, endywii, tartej marchewki, krojonych pomidorów, ogórków z rzodkiewkami, kapusty pekińskiej, białej i czerwonej, ziemniaków, selera z porem i tak dalej, i tym podobnie...
Przepis na Amerykański sos koperkowy do sałaty >>
Kochani, jest jedno z najlepszych dań, jakie jadłam ostatnio! Przepis pochodzi od mojej holenderskiej przyjaciółki Margot, wielbicielki (podobnie jak duża część niderlandzkiego społeczeństwa) kuchni indonezyjskiej. Tempeh marynujemy w ciemnej zalewie (im dłużej, tym lepiej, jak z każdym podobnym sojowym produktem...), a potem krótko smażymy na oleju. Jemy na ciepło (danie główne) lub zimno (zamiast chipsów lub krakersów) i jest to nie tylko pyszne i oryginalne, ale także całkiem zdrowe! Podajemy Tempeh jako część "Rijsttafel" lub bardzo przyjemną przekąskę.
Przepis na Tempeh Goreng >>
Brytyjczycy uwielbiają ciężkie ciasta z korzeniami, suszonymi owocami i orzechami. Raz są lepsze, raz gorsze (jak wszystko), ale ten przepis zasługuje na szczególną uwagę - nie dość, że ciasto jest naprawdę doskonałe i można je podawać o wszystkich porach dnia i nocy (znakomite na śniadanie, posmarowane masłem, równie trafione do popołudniowej herbaty, a i jako coś na ząb przed spaniem się nada), to jeszcze jest wyjątkowo niekłopotliwe w przygotowaniu, trzeba je zrobić nawet kilka dni przed podaniem, świetnie i długo się przechowuje, zyskując jedynie na smaku, a w dodatku nie zawiera tłuszczu! Ekstrakt słodowy (malt extract) można już w Polsce dostać (chyba), a jeśli chodzi o suszone owoce, to bierzemy, co nam w rękę wpadnie - morele, śliwki, imbir kandyzowany, skórkę z pomarańczy w syropie, kilka orzeszków ewentualnie...
Przepis na Ciemne i lepkie ciasto słodowe >>
Dlaczego "przepis sentymentalny"? A bo to danie mojego dzieciństwa, choć przyznaję, że ten dzisiejszy przepis jest jego bogatszą wersją... Gdzie by tam ktoś w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku dawał szynkę do zapiekanki! Była to raczej mortadela (polska) albo resztki baleronu po jakichś świętach... Taki makaron był ulubionym daniem obiadowym wielu mamuś, bo nie tylko pozwalał upchnąć resztki mało atrakcyjnych wędlin i serów, ale i można było go zrobić wcześniej, wstawiając tylko w ostatniej chwili do piekarnika. A ta zaleta jest i dzisiaj aktualna.
Przepis na Makaron zapiekany z szynkÄ… i serem (danie sentymentalne) >>
Lżejsza wersja naszego tatarka. Klasycznie powinno się wołowinę na tatar posiekać ręcznie, ciężkim i ostrym nożem, wkładając w to dużo serca, pracy i wysiłku. I jeśli okazja jest odpowiednio wielka, oczywiście tak robimy. Ale jeśli mamy akurat ochotę na surowe mięsko w zwyczajny dzień, kupujemy jak najświeższą chudą mieloną wołowinę i też nie będzie źle.
Przepis na Steak tartare z ziołami >>
"Staroświecka", bo w naszych dietetycznych czasach nikt nie śmiałby już wymyślać dania, które zawierałoby i boczek, i żółty ser, i majonez... Ale raz na jakiś czas, po wyczerpującym jesiennym spacerze, jeśli obiecamy, że potem już tylko cienka zupka z cukinii, tofu i chudy biały serek, to może nam nie zaszkodzi? W końcu w sałatce jest też kalafior, papryka i cebulka - wszystko bardzo zdrowe! A ja mam sentyment do tych amerykańskich sałatek - siermiężnie prostych, niezdrowych, właściwie bez polotu, za to robionych niezawodnie na każdą uroczystość rodzinną, niesionych do przyjaciół jako specjalność domu, wspominanych z czułością przez pokolenie mikrofali: "Pamiętasz sałatkę Cioci Betty? To było coś!"
Przepis na Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |