W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Steak tartare z ziołami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Steak tartare z ziołami

Lżejsza wersja naszego tatarka. Klasycznie powinno się wołowinę na tatar posiekać ręcznie, ciężkim i ostrym nożem, wkładając w to dużo serca, pracy i wysiłku. I jeśli okazja jest odpowiednio wielka, oczywiście tak robimy. Ale jeśli mamy akurat ochotę na surowe mięsko w zwyczajny dzień, kupujemy jak najświeższą chudą mieloną wołowinę i też nie będzie źle.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 cebulki dymki
  • spory pÄ™czek bazylii
  • 3 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego estragonu
  • 2 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego majeranku
  • 600 g chudej mielonej woÅ‚owiny
  • surowe żółtko
  • Å‚yżeczka ostrej musztardy z Dijon
  • Å‚yżka dobrego ketchupu
  • oliwa z oliwek

Steak tartare z ziołami - Opis przyrządzania:

Dymkę obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, myjemy i drobniutko siekamy.
Bazylię, estragon i majeranek myjemy, osuszamy, oskubujemy z listków, po czym równie drobno je siekamy.
Mieszamy razem dymkę, zioła, mielone mięso, żółtko, musztardę i keczup.
Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem, mieszając dolewamy 3-4 łyżki najlepszej oliwy.
Z masy tatarkowej formujemy na talerzach zgrabne porcyjki i podajemy z pieczonymi kartoflami albo chlebem z masłem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Steak tartare z ziołami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: