W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne)

Dlaczego "przepis sentymentalny"? A bo to danie mojego dzieciństwa, choć przyznaję, że ten dzisiejszy przepis jest jego bogatszą wersją... Gdzie by tam ktoś w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku dawał szynkę do zapiekanki! Była to raczej mortadela (polska) albo resztki baleronu po jakichś świętach... Taki makaron był ulubionym daniem obiadowym wielu mamuś, bo nie tylko pozwalał upchnąć resztki mało atrakcyjnych wędlin i serów, ale i można było go zrobić wcześniej, wstawiając tylko w ostatniej chwili do piekarnika. A ta zaleta jest i dzisiaj aktualna.

Kraj pochodzenia: Europa i USA

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g makaronu w krótkich formach (pennette albo macaroni; coś w tym stylu)
  • 40 g masła
  • 40 g zwykłej mąki
  • 2 szklanki (czyli 1/2 litra) mleka
  • niepełna szklanka (200 ml) kremowej śmietanki
  • 200 g żółtego sera (cheddar albo ementaler albo co jest)
  • 200 g szynki w kawałku
  • gałka muszkatołowa

Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy bardzo al dente - o 2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku.
W czasie, gdy makaron się gotuje, robimy beszamel: w rondlu na małym ogniu roztapiamy masło. Kiedy się roztopi, dosypujemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez 2 minuty - ani mąka, ani masło nie powinny się zarumienić! Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zwiększamy lekko ogień i gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Teraz dolewamy śmietankę i podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając.
Ścieramy ser na grubej tarce i połowę wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, żeby ser się rozpuścił i doprawiamy sos solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Szynkę kroimy w kostkę.
Mieszamy razem makaron, szynkę i sos serowy, po czym przekładamy wszystko do sporego naczynia żaroodpornego.
Posypujemy z wierzchu resztą sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-40 minut - niektórzy wolą zapiekankę jedynie lekko zarumienioną, inni (ja na przykład) wolą, żeby wierzch i boki były solidnie rumiane.
Makaron podajemy na stół w tym samym naczyniu, w którym się zapiekał, tylko uwaga! - zaraz po wyjęciu z pieca jest wściekle gorący, dobrze byłoby więc odczekać z kwadrans z jedzeniem.
Do tego podajemy wielką michę mieszanej sałaty z dość ostrym winegretem (żeby się przebił przez całą tę sero-kremowość sosu) i butelkę czerwonego wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne) przepisy:

  • Tajskie krewetki z makaronem
    Idealne danie dla wielbicieli krewetek - jest ich znacznie więcej, niż makaronu. Spora ilość tłuczonego czarnego pieprzu mile zaostrza smak.
  • Zapiekany makaron awaryjny Zapiekany makaron awaryjny
    Awaryjny? A co, nie tylko rodzina, ale i cała Europa choruje, to kto ma pójść po zakupy? Do tego makaronu wszystko mamy w domu, nawet resztki żółtego sera uda się zutylizować...
  • "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • Sałatka z bobu z szynką i kozim serem
    Wiosennie optymistyczna sałatka w tonacji zielono-różowo-białej. Dobre danie bufetowe lub uniwersalny dodatek do dań z grilla.
  • Spaghetti z szynką Spaghetti z szynką
    Wariacja na temat sosu carbonara - tym razem bez jajek, za to z szynką i białym winem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: