W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża

Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (Sos chrzanowy najlepszy na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2 babki lub 2 ciasta

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g masÅ‚a
  • 2 szklanki (pół litra) mleka
  • 60 g Å›wieżych drożdży
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 kg mÄ…ki
  • garść rodzynków (lub rodzynek)
  • Å‚yżeczka esencji waniliowej (ale nie olejku!) lub pestki wydÅ‚ubane z laski wanilii
  • garść skórki pomaraÅ„czowej smażonej w cukrze
  • masÅ‚o do smarowania foremek

Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża - Opis przyrządzania:

Do garnuszka wkładamy masło, stawiamy je na małym ogniu i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i dolewamy mleko - roztwór powinien być ciepły, ale Boże broń, gorący.
Drożdże kruszymy do dużej miski (kiedyś taka miska nazywała się makutra, czy ktoś to jeszcze pamięta?), wsypujemy łyżkę cukru (odsypaną z odmierzonych 2 szklanek) i ucieramy chwilę, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypujemy resztę cukru, wbijamy po jednym całe jajka, cały czas mieszając. Wlewamy masło z mlekiem, mieszamy i miskę przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 4-5 godzin.
Po tym czasie wsypujemy do ciasta mąkę i mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli, rodzynki, wanilię i posiekaną skórkę pomarańczową. Jeszcze raz mieszamy - ciasto będzie przypominało błoto i tak ma być (za to pachnie pięknie). Foremki do ciasta - powiedzmy podłużną do krajania ciasta w kromki i tradycyjną foremkę "babkową", ciasta starczy też na małe babeczki dla dzieci - smarujemy masłem. Do przygotowanych foremek wlewamy ciasto do połowy wysokości i czekamy, aż wyrośnie do pełna - trwa to różnie: godzinę lub dwie...
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wstawiamy foremki z wyrośniętym ciastem i pieczemy, aż się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto, wyjdzie z niego suchy. Mówię szczerze, że nie wiem, jak długo ma to trwać. Nie mam tego zapisanego i zawsze pilnuję. Jeśli ciasto za szybko się rumieni, przykrywam je kawałkiem papieru do pieczenia.
Upieczone ciasto studzimy w foremkach, po czym wyjmujemy. Babkę lukrujemy (np. Lukier z białkiem) i ozdabiamy gałązką borówek lub bukszpanu, zaś ciasto zostawiamy, jak jest - do szynki, masła i chrzanu lukier już raczej nie "idzie".

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża przepisy:

  • Chleb tostowy
    Prosty chleb, przeznaczony przede wszystkim na grzanki. Ma nieco inną strukturę, niż chleb tostowy kupowany w sklepie, ale szczerze mówiąc, taki bardziej mi odpowiada. Smak - wspaniały! A poza tym ma idealnie właściwy kształt - wyrasta w foremce równo, z płaskim wierzchem, profesjonalnie!
  • Po prostu Piernik Po prostu Piernik
    Po długich poszukiwaniach i próbach, ten właśnie Piernik okazał się najwybitniejszy. Jest to bardzo stary przepis, od mojej Prababki prawdopodobnie, ale dopiero teraz zrobiłam go własnoręcznie - przez wiele lat piekła go moja Ciocio-Babcia Sławcia, a potem co roku ulegałam głupiej pokusie, by próbować nowe przepisy. A ten Piernik jest szlachetnie prosty, podobny bardziej do chleba, niż słodkiego ciasta - wspaniały z masłem na świąteczne śniadanie! - ortodoksyjny, powiedziałabym. Musiałam go, niestety, uwspółcześnić, rezygnując z żytniej mąki pytlowej, gdyż produkt ten odszedł był już w siną dal historii młynarstwa...
  • Ciasto na focacciÄ™ lub pizzÄ™ Ciasto na focacciÄ™ lub pizzÄ™
    Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.
  • Ciasto drożdżowe sÅ‚odkie (podstawowe)
    Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).
  • Brownies
    Zupełnie zwykłe, klasyczne brownies, z dużą ilością masła, czekolady i cukru... Bardzo niezdrowe i bardzo pyszne. Przed upieczeniem można ciasto posypać orzechami albo owocami (maliny, wiśnie… mogą być mrożone) - u mnie w domu najlepiej "schodzą" takie bez żadnych dodatków, ewentualnie posypane cukrem pudrem (jeszcze więcej cukru, hurra!).


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: