Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
Kraj pochodzenia: Szkocja
Liczba porcji: 8 ciasteczek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Mąkę zwykłą i ryżową przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i prawie cały cukier - zostawiamy łyżeczkę, będzie potrzebny do posypania ciastek. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż zacznie łączyć się w grudki, po czym szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto ugniatamy w formie do tarty - powinna mieć 18 cm średnicy i falisty brzeg. Wygładzamy powierzchnię, po czym nakłuwamy ciasto widelcem. Ostrym nożem zaznaczamy 8 kawałków i posypujemy ciasto resztą cukru. Wstawiamy formę do piekarnika na 40 minut - ciastka nie powinny się przyrumienić. Studzimy ciasto na metalowej kratce - kiedy wyjmiemy je z piekarnika, będzie miękkie, ale w miarę stygnięcia stwardnieje. Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem na kawałki, wzdłuż zaznaczonych przed pieczeniem linii. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna