Subtelny, piankowy deser z twarożku homogenizowanego z różowym sosem z rabarbaru i truskawek. Kwintesencja wiosny. Doskonały deser na Wielkanoc.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Subtelny deser z twarożku z owocowym sosem - Opis przyrządzania:
Twarożek mieszamy z kwaśną śmietaną.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, mieszamy ją delikatnie, acz starannie, z twarożkiem. Krem przekładamy do małych miseczek lub kieliszków i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Rabarbar obieramy z "wąsów", płuczemy i kroimy w drobne kawałki. Truskawki szybko płuczemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i też kroimy w drobne kawałki. Owoce wkładamy do rondelka, dodajemy wino, sok z połowy cytryny i 2 łyżki cukru. Stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy owocki przez 15 minut.
Przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy piure przez sitko z powrotem do garnka i gotujemy dalej na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem, mieszamy i studzimy.
Przed podaniem polewamy krem sosem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Subtelny deser z twarożku z owocowym sosem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |