Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 1 mazurek - starczy dla całej rodziny
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mazurek kajmakowy na bogato - Opis przyrzÄ…dzania:
Zagniatamy kruche ciasto zgodnie z przepisem Słodkie kruche ciasto do tart. Prostokątną blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Oziębionym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę, starając się, żeby warstwa ciast a była równa; wylepiamy także brzegi na wysokość jakichś 3 cm. Widelcem dziurkujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy blaszkę i pieczemy ciasto na dobrze złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Do grubego rondla wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy masło, śmietankę i mleko. stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy przez 30-40 minut, aż masa będzie miała kolor jasnego karmelu. Co jakiś czas mieszamy. Po 30 minut sprawdzamy: kropla masy "skapnięta" do miseczki z zimną wodą powinna utworzyć kulkę.
Zdejmujemy kajmak z ognia i odstawiamy na 5 minut. Drewnianą łyżka ucieramy masę tak długo, aż bardzo zgęstnieje i będzie miała lekko granulkowatą konsystencję. Wylewamy masę na upieczony spód, wyrównujemy i ozdabiamy: z migdałów układamy płatki kwiatów, wkładając w środek rodzynek. Zostawiamy do zastygnięcia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mazurek kajmakowy na bogato: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |