Pierwszy wiosenny placek musi być z rabarbarem, tym delikatnym jeszcze, bardziej różowym, niż zielonym. Podajemy z bitą śmietaną dla uczczenia zmiany pory roku.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Migdałowy placek z rabarbarem - Opis przyrządzania:
Okrągłą formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy, po czym wstawiamy formę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Rabarbar obieramy z wąsów, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kawałki o długości 1 cm.
Masło i cukier ucieramy w misce mikserem, a kiedy masa będzie puszysta, dodajemy po jednym oba jajka, za każdym razem dobrze mieszając. Dodajemy migdały i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Starannie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy rabarbar, lekko go wciskamy w ciasto i wstawiamy formę do piekarnika na jakieś 3 kwadranse. Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podajemy na lekko ciepło lub zupełnie zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Migdałowy placek z rabarbarem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |