W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem czekoladowy z cassisem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Krem czekoladowy z cassisem

Bardzo prosty deser "gościowy" - kwaskowaty sos owocowy mile kontrastuje z intensywnie czekoladowym kremem. I krem, i sos robimy wcześniej i składamy do kupy tuż przed podaniem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 100 ml likieru cassis
  • 6 łyżek bitej śmietany

Krem czekoladowy z cassisem - Opis przyrządzania:

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Dodajemy masło pokrojone w kawałki i stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Stawiamy garnek na małym ogniu i czekamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą - co jakiś czas mieszamy. Na koniec mieszamy dokładnie i energicznie, żeby czekolada i masło połączyły się w gładki krem.
Jajka myjemy w gorącej wodzie, wycieramy, oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka dodajemy do czekolady i mieszamy na gładką masę.
Białka ubijamy na miękką pianę, po czym delikatnie mieszamy z czekoladowym kremem.
Rozlewamy krem do 6 miseczek i wstawiamy na parę godzin do lodówki, żeby zastygł.
Borówki myjemy, osączamy i wkładamy do rondelka. Dolewamy cassis i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy, po czym wyławiamy owoce łyżką cedzakową. Cassis gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje, po czym zdejmujemy z ognia, mieszamy z borówkami i odstawiamy do wystygnięcia.
Tuż przed podaniem nakładamy na każdą porcję łyżkę bitej, niesłodzonej śmietany i polewamy sosem borówkowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem czekoladowy z cassisem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krem czekoladowy z cassisem przepisy:

  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Orzechowe talarki z kremem mokka
    Pyszne, choć nieco skomplikowane w produkcji, orzechowe makaroniki, przekładane gęstym czekoladowym kremem. Dekadenckie.
  • Szalenie niezdrowy tort
    O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.
  • Mus z białej czekolady z malinami
    A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
  • Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów
    Szalenie prosty i użyteczny przepis na pyszny krem do wszelakich ciast i tortów. Szczególnie dobrze pasuje do czekoladowych biszkoptów i ciast orzechowych.


Podziel się linkiem:




Komentarze: