Bardzo prosty deser "gościowy" - kwaskowaty sos owocowy mile kontrastuje z intensywnie czekoladowym kremem. I krem, i sos robimy wcześniej i składamy do kupy tuż przed podaniem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem czekoladowy z cassisem - Opis przyrzÄ…dzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Dodajemy masło pokrojone w kawałki i stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Stawiamy garnek na małym ogniu i czekamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą - co jakiś czas mieszamy. Na koniec mieszamy dokładnie i energicznie, żeby czekolada i masło połączyły się w gładki krem.
Jajka myjemy w gorącej wodzie, wycieramy, oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka dodajemy do czekolady i mieszamy na gładką masę.
Białka ubijamy na miękką pianę, po czym delikatnie mieszamy z czekoladowym kremem.
Rozlewamy krem do 6 miseczek i wstawiamy na parę godzin do lodówki, żeby zastygł.
Borówki myjemy, osączamy i wkładamy do rondelka. Dolewamy cassis i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy, po czym wyławiamy owoce łyżką cedzakową. Cassis gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje, po czym zdejmujemy z ognia, mieszamy z borówkami i odstawiamy do wystygnięcia.
Tuż przed podaniem nakładamy na każdą porcję łyżkę bitej, niesłodzonej śmietany i polewamy sosem borówkowym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Krem czekoladowy z cassisem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |